ОСНОВНА ІНФОРМАЦІЯ ЩОДО ОФОРМЛЕННЯ ВІЗ ДЛЯ СТУДЕНТІВ

УВАГА!

Розклад передвізових співбесід Campus France укомплектований до 13/08.

Запис на співбесіди буде відкрито з 13/08.

 

Щоб записатись, потрібно дзвонити починаючи з зазначеної дати по номеру тел. 044 204 81 90.

У випадку дійсно термінової ситуації можна звертатись до аташе з університетських і наукових зв'язків Посольства Франції в Україні, пана Сільвена РІГОЛЛЕ : Sylvain Rigollet <sylvain.rigollet@ifu.kiev.ua>

 

Проходити навчання у Франції можна лише за умови наявності довгострокової візи.

Для навчання існує два типи довгострокових віз:

  • Довгострокова віза візитера. Рекомендована для тих, хто їде у Францію вивчати французьку мову.

Щоб підготувати досьє для подачі документів на цей тип візи Вам необхідно зареєструватись на сайті France-Visa, підготувати всі необхідна документи та надати їх до візового центру.

  • Довгострокова студентська віза. Рекомендована для студентів, які поступили на бакалаврат або магістратуру чи іншу програму, по закінченні якої отримують державний диплом про освіту.
    Реєстрація на сайті  France-Visa необхідна. Щоб допомогти Вам зорієнтуватись у підготовці документів нижче  ми пропонуємо Вам орієнтовний список документів.


  • Студенти, яким на момент подачі документів ще не виповнилось 18 років мають оформлювати документи для візи "Неповнолітній студент". Нижче  ми пропонуємо Вам орієнтовний список документів.

УВАГА! 

Стипендіати програми ЕРАЗМУС +

для підготовки візового досьє орієнтуються також на цей список документів але їм не потрібно проходити співбесіду Campus France, а замість документів про фінансування вони надають офіційний документ про призначення їм стипендії, де обовязково має бути вказана сума стипендії. Також стипендіати програми ЕРАЗМУС + подають документи не до візового центру, а безпосередньо до візового відділу Посольства за адресою вул. Рейтарська 39. 

 Довгострокова віза/ Студентська вiза

1. Дві заповнені французькою або англійською мовою анкети на довгострокову вiзу з датою та підписом (№4)

2. Три фотокартки (висота голови має бути від 25 до 30 мм), дві з яких мають бути приклеєні на анкети

3. Пiдтвердження запису до навчального закладу у Францiї

А) Документи на житло у Франції. Можливі такі варіанти:

1. документ про бронювання місця в гуртожитку;

2. документи про винайм житла. У такому разі необхідно надати:

або: договір про винайм житла + документи того, хто це житло здає;

або : attestation d'hébergement + 3 квітанції про оплату електроенергії (або газу/телефона)+ 3 квітанції про сплату зажитло або документ про право власності на житло (від того, хто здає вам помешкання) + ідентифікаційна картка того, хто це житло здає.

Б) Вiд українського громадянина

1. Закордонний паспорт (має щонайменше три пусті сторінки, виданий не більше 10-ти років тому та дійсний ще як мінімум 1 рік і 3 місяці) та копії всіх його сторінок (окрім пустих). Особи, які мають декілька паспортів, мають надати їх всі під час подачі документів на відкриття візи

2. Національний паспорт та його ксерокопія

3. Останній отриманий диплом та додатки до нього (копії) з апостилем та перекладом (здійснений акредитоваим перекладачем)

4. Свідоцтво про народження (копія)  з апостилем та перекладом (здійснений акредитоваим перекладачем)

5. Студентам: довідка з університету про те на якому курсі і на якому факультеті ви навчаєтеся, перекладена на французьку мову.

6. Студент повинен надати докази своєї фінансової спроможності в обсязі не менше 615 євро на місяць. Для цього він або його батьки може подати довідки з роботи (з перекладом) чи стан банківського рахунку/ виписку руху коштів на банківському рахунку (з копіями паспортів батьків, якщо вони виступають в ролі поручителів/спонсорів)

7. Мотиваційний лист, складений у вiльнiй формi

8. Студент повинен зв’язатися з агенцією Campus France Україна для запису на співбесіду, під час якої заповнюється анкета, яка надсилається агенцією безпосередньо до консульського відділу.

Записуватись на співбесіду до Kонсульства потрібно через візовий сервіс центр Франції у Києві; можна подати заявку  он-лайн, або зателефонувавши на контактні номери колл-центру:
  (044) 594-96-20 
   050  117-90-30

Перед проходженням співбесіди в Консульстві особи, які подають документи на довгострокову студентську візу мають заповнити анкету Campus France. Анкета запрвнються представником Campus France у відповідному регіоні. Для співбесіди CampusFrance Вам потрібно мати повністю укомлектоване візове досьє.

Бажано зявитись для заповнення анкети за 1,5 - 2 тижні до дати подачі документів до візового центру.

 

Довгострокова віза/ Неповнолітній студент

Для подачі документів на візу для неповнолітніх, при записі на співбесіду рекомендовано кілька разів повторити, що ви записуєтесь на подачу документів для неповнолітніх і Вас потрібно записати на співбесіду до консульства, на вул Рейтарську 37.

НЕОБХІДНО ПОДАТИ 2 ОКРЕМІ ПАКЕТИ ДОКУМЕНТІВ (оригінал + копія) ВІДПОВІДНО ДО СПИСКУ В ТАКОМУ ПОРЯДКУ :

1. Дві належно заповнені (французькою або англійською мовою та підписані анкети-запит на довгострокову вiзу,

2. Три фотографії (висота голови має бути від 25 до 35 мм) ), з яких дві мають бути приклеєні на анкети

A) Вiд французької сторони

1) Запис або попередній запис до вищого навчального закладу для неповнолітніх, які будуть отримувати вищу освіту у Франції;

2) Лист про опікунство, в якому приймаюча сторона зобов’язується доглядати за дитиною, приймати на себе зобов’язання по вирішенню всіх питань, пов’язаних з перебуванням дитини у Франції в зв’язку з навчанням, приймати рішення по захисту її прав та законних інтересів, нести повну відповідальність за її життя та здоров’я.

3) Копія національного посвідчення громадянина

4) Підтвердження щодо надання житла неповнолітній дитині

5) Французький поліс страхування, що покриває медичні витрати у Франції, репатріацію та цивільну відповідальність (надати під час отримання візи),

Б) Вiд українського громадянина

1) Закордонний паспорт (виданий не більше 10-ти років тому та дійсний ще як мінімум 1 рік та 3 місяці), що має щонайменше 3 пусті сторінки, та копія всіх сторінок (окрім пустих). Особи, які мають декілька паспортів, мають надати їх всі під час подачі документів на відкриття візи

2) Національний паспорт та його копія

3) Свiдоцтво про народження дитини (з апостилем та перекладом)

4) Свіжий дозвіл на виїзд (не більше 3 місяців), підписаний особами, які мають батьківські права, на користь приймаючої сторони у Франції (приймаюча сім’я або навчальний заклад, які приймають на себе зобов’язання по вирішенню всіх питань, пов’язаних з перебуванням дитини у Франції в зв’язку з навчанням, приймають рішення по захисту її прав та законних інтересів, несуть повну відповідальність за її життя та здоров’я). Цей дозвіл є нотаріальним актом, в якому зазначаються зокрема мета та тривалість перебування у Франції  + копії національних паспортів осіб, які підписали дозвіл.

5) Ресурси батьків

6) Апостильований атестат з додатками перекладені у акредитованого перекладача. 

7) Довідки про зроблені вакцинації, необхідні для Франції (дифтерiя, полiомiєлiт, стовбняк) (перекладені та завірені нотаріусом)

8) Мотиваційний лист від батьків або осіб, наділених батьківськими правами, що висвітлює мету навчання дитини у Франції

9) Оплата в євро відповідно до дiючого тарифу

Кожен документ подається в двох екземплярах.

З-поміж зазначених документів  http://www.ambafrance-ua.org/spip.php?article1099 звертаємо Вашу особливу увагу на:

Підтвердження наявності коштів для фінансування перебування у Франції на період навчання.

На банківському рахунку (картковому або депозитному, у будь якій валюті) має бути сума їз розрахунку 615 євро на місяць. До консульського відділу небхідно надати довідку з банку по вище зазначеному + переклад. Окрім цього необхідно надати довідку про нархування зарбітної плати того, хто фінансує навчання або продемонструвати інше джерело доходів.

Документи, які необхідно апостилювати.

Останній отриманий диплом (атестат /бакалавр / магістр/) про освіту з додатками апостилює Міністерство освіти України, за адресою:

вул Павлівська 26/41.

Вартість: від 175 грн. за 1 документ (за диплом з додатком сплачується як за 2 документи).

Години прийому: понеділок, вівторок, середа, четвер з 9.30 до 13.00 (за окрему плату подати документи можна і після 14.00).

Детальніше на сайті Інформаційно-іміджевого центра Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України

Апостильовані документи необхідно перекласти офіційно.

Свідоцтво для народження  апостилюють "територіальні органи Міністерства юстиції України" під якими слід розуміти відділи державної реєстрації актів цивільного стану територіальних органів Міністерства юстиції України.

Вартість: від 51 грн. 

Детальніше на сайті Міністерства юстиції України.

Апостильовані документи необхідно перекласти офіційно.

 

Акредитовані перекладічі:

A KIEV

PILIGRIM
www.piligrim.kiev.ua
Mme Svitlana IVAKHINA
17-a, rue Yaroslaviv Val - Kiev
tél. +38 098 330 89 89
tél. +38 044 227 33 23, e-mail : svitfr2015@gmail.com

M. YURI NEJOURBIDA 
32,rue Reitarska, bureau 6 - Kiev 
Tél : (00 380) 44 578 25 70 ; e-mail : nejourbida@ukr.net

En Province


Alliance française de Dnipropetrovsk

4-a, rue Artema, 4ème étage,
49000 Dnipropetrovsk, Ukraine
http://www.afdnipro-ua.org
tél. : 056-744-34-64, e-mail : afdnipropetrovsk@gmail.com

Alliance française de Kharkiv
34, rue Rymarska, 2ème étage
61057 Kharkiv, Ukraine
tél. : 099-287-56-19, e-mail : contact.afkharkiv@gmail.com

Agence consulaire de France à Lviv
20, rue Chaykovskogo
79000 Lviv
Horaires de travail : du lundi au vendredi de 10h à 18h
Ouverture au public : mardi et jeudi de 10h à 18h
Tél/fax : (00 380) 032 261 55 99 – 261 07 07
Tél. portable : (00 380) 067 370 17 71
E-mail : consulhfr.lviv@gmail.com

Alliance française d’Odessa 
3, rue Sadova 
65023 ODESSA 
Tél. : (048) 737 46 70 
afodess@gmail.com
www.af.od.ua

Alliance française de Rivne
17, rue Pouchkina 
33024 Rivne 
Tél./fax. : (0362) 63 61 28 
Adresse juridique : 
58, rue Makarova, apt. 9 
33018 RIVNE 
afrivne@gmail.com
www.alliancefr.rv.ua